Hőszigetelő üvegszerkezetek:

A modern technológiának köszönhetően az üveg ma már minden olyan lényeges igényt képes kielégíteni, amelyre egy korszerű építkezés kapcsán szükség lehet.

 • Hőszigetelés
 • Zajvédelem
 • Balesetvédelem
 • Napvédelem
 • Öntisztulás

Emellett üvegszerkezetek megfelelnek az adott törvényi szabályozások által előírt minimum követelményeknek sőt a legtöbb estben jelentősen túllépi azokat.


Az ablaküveg helyes megválasztásával Ön a következő előnyökre tehet szert:
 • Jelentősen csökkentheti fűtés költségeit
 • Egyúttal hozzá járul a CO2 kibocsátás által okozott környezeti terhek csökkentéséhez
 • Az ablak környezetében is kellemes klímát termelhet
 • A zajterhelést a falak felületére redukálhatja
 • Megvédheti a családtagjait az estleges üvegtörés okozta sérülésektől
 • Hatékonyan védheti a házát a betörés ellen
 • Megakadályozhatja helyiségek napsugárzás miatt történő túlzott felmelegedését
 • Csökkenti takarítási költségeit

U-érték

A legfontosabb, de nem az egyetlen fontos tulajdonság, amivel az ablakokat és az összes többi határoló szerkezetet jellemezni szoktuk az a hőátbocsátási tényező. Ez fejezi ki, hogy 1 K hőmérséklet különbség hatására a szerkezet 1 m2 felületén mekkora hőmennyiség jut át, azaz hány Watt a hőveszteség.

Az U-érték (régi nevén k érték) mértékegysége W/m2K. Régi épületek rosszul záródó, 1 rétegű üvegezéssel ellátott ablakainak az U-értéke akár 5 W/m2K-nél is több lehet.A 80-es évek végén jelentek meg a sima 2 rétegű hőszigetelő úgynevezett Thermoplan üvegezések, melyek tipikus U-értéke 2,8 W/m2K. Ez az érték csak az üvegezésre vonatkozik (Ug), a teljes ablakra vonatkozó érték még akkor is 0,2-0,3 W/m2K értékkel több, ha korszerű a keret és a beépítés módja is megfelelő.


Kétrétegű, Low-E bevonatos argon gáz töltésű üvegezés

Az úgynevezett Low-E (low emission= alacsony kibocsátású) bevonattal a hőszigetelő tulajdonság nagy mértékben javítható, ezért ma már majdnem minden üvegezést így készítenek el. Levegő kitöltéssel és Low-E bevonattal 1,3- 1,4 W/m2K U-érték érhető el. 1,0- 1,1 W/m2K érték eléréséhez már nemesgáz kitöltésre van szükség. A mi esetünkben argon gázról beszélünk.

 • 4 mm Float üveg – 16mm légrés argon gázzal töltve – 4mm Low-E üveg
 • Az üvegszerkezet hőátbocsátási értéke: Ug = 1,0 W/m2K

Három rétegű üvegezést nem lehet mindenhova betervezni

Továbbra is argon gázzal kitöltve a légréseket, műanyag távtartókat és Low-E bevonatot használva, de nem kettő, hanem három réteg üvegezéssel 0,6 W/m2K értékre csökkenthető a hőátbocsátási tényező.

Minél nagyobb a tábla mérete, annál vastagabb üvegezést kell használni, körülbelül 3,2 m2 felett általában csak 6 mm vastag üveglapokkal biztosítjuk a megfelelő statikai teherbírást. Ugyanakkor azzal is kell számolni, hogy egy 1 m2 méretű, egy milliméter vastag üveg tömege 2,5 kg. Tehát ha túl nagy az üvegtábla, és azt már nem lehet 4 mm vastag üvegből legyártani, akkor pl. 3 rétegű üvegezés igénye esetén beleütközünk abba a problémába, hogy a teljes teher olyan nagy [3,2 m2 (tábla mérete) x 2,5 kg/m2 (fajlagos tömeg) x 3 x 6 ( 3 db 6 mm vastag üveg)] = 144 kg, amit nem minden nyíló szárnyú szerkezet bír el.

Tanulság: főleg ott, ahol ilyen tervezési korlátok vannak, érdemes megfontolni a továbbfejlesztett 2 rétegű üvegezést: a még alacsonyabb U-értékű (Ug=0,935 W/m2K) úgynevezett Low-E-Extreme megoldás ára kb 25 %-kal drágább, mint a ma már hagyományosnak mondható Ug= 1,0-1,1 W/m2K értékű üvegezéseké.


Katedrál üvegek:

A katedrál üvegek dombormintás, hengerelt üvegek. A még képlékeny üveget nyomóhengerek között engedik át, amelyekből az alsó henger tartalmazza a mintát. A katedrál üvegek tetszőleges színűek és mintázatúak lehetnek. Színben Magyarországon a fehér mellett, a matt, a bronz, a sárga, a kék és a zöld a legelterjedtebb. A mintázatokat tekintve országonként és gyártónkként más-más lehet az üvegek elnevezése!


Savmaratott üvegek

A savmaratott üvegek mintázata fluorsav felhordásával készül. előnyük a homokfúvott üvegekkel szemben, hogy tapintásuk könnyebb, valamint az ujjlenyomat nem marad meg az üvegen.


ÁLOSZTÓK, ÁLOSZTÁSOK

A műanyag profilból gyártott ablakok, ajtók díszítésére, felületük optikai megosztására üveg közötti álosztók alkalmazását ajánljuk. Az álosztók lehetnek 8, 16, 26 és 45mm-es méretűek. Készülhetnek fehér, barna, arany színben, vagy akár faerezetes aranytölgy, vagy mahagóni mintázattal is.